joi, 26 martie 2009

Perla versus Smochin



„Doamne, i-a raspuns vierul, mai lasa-l si anul acesta; am sa-l sap de jur imprejur si am sa-i pun gunoi la radacina. Poate ca de acum inainte va face roada; daca nu, il vei taia.”
Evanghelia dupa Luca 13, 8.9

Ce credeti ca au in comun o perla si un smochin? Sau, mai bine zis, chiar credeti ca au ceva in comun?
In Luca 13:6-7 gasim pilda aceasta: „Un om avea un smochin sadit in via sa. A venit sa caute rod in el si nu a gasit. Atunci a zis vierului: `Iata ca sunt trei ani de cand vin si caut rod in smochinul acesta si nu gasesc. Taie-l. De ce sa mai cuprinda si pamantul degeaba?”
De peste doua decenii, Jack Broneleque si-a dedicat viata culturii perlelor urise. Din 1979, produce perle unice, de dimensiuni neobisnuite, in culori rare, cea mai admirata fiind perla aurie cu 30% mai scumpa decat celelalte. Cultura perlelor este o opera de rabdare: odata sideful inserat in scoica, perlele sunt recoltate dupa trei ani si sunt ordonate potrivit dimensiunii si culorii si doar cele perfecte sunt livrate bijutierilor de prestigiu. De-a lungul timpului, Jack B. a vegheat in persoana toate etapele productiei perliere.
In paralel cu aceasta industrie a perlei, Isus a prezentat parabola smochinului in care se cauta, tot dupa trei ani, rod. Fara rod, pomul are o singura alternativa: sa fie taiat.
Dupa trei ani, o perla trece spre nemurire, doar daca este perfecta - un colier cu perle perfecte de 14 milimetri diametru se vindea la magazinele de lux din Paris pe o suma care depasea de 10 ori salariul unui om obisnuit pe 20 de ani de munca, iar cele imperfecte nu aveau cautare. Dar din acest moment un smochin neroditor si o perla nu mai au nici o legatura, pentru ca, in timp ce o perla isi pierde valoarea daca este imperfecta, pentru un smochin neroditor exista un gradinar care are pasiune, in speranta ca nu este prea tarziu pentru rod.
Acum va intreb: ce ati vrea sa fiti - un smochin sau o perla? Adica sa aveti parte de inca o sansa sau totul sa se termine acum pentru ca nu sunteti perfecti si cei din jur nu au nevoie de ceva imperfect? Gradinarul, care Il simbolizeaza pe Dumnezeu se apropie de cei care judeca aspru smochinul neroditor, adica pe mine, adica pe dumneavoastra, si mai cere un an, al patrulea. Obtine pentru noi inca un an de har.

Ce vom face in acest interval depinde de noi pentru ca El vrea sa ne asigure inflorirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu