joi, 26 martie 2009

Barfa


“Cine umbla cu barfeli, da pe fata lucruri ascunse; si cu cel ce nu-si poate tine gura, sa nu te amesteci.” Proverbe 20.19


Cum reactionati cand vine cineva la dumneavoastra si incepe sa va spuna povesti picante despre cate unii, cate altii...! Aveti o satisfactie deosebita sa vi se sufle ce i s-a mai intamplat lui X sau Y? Cum reactionati cand cei despre care aflati amanunte tari, sunt cei cu care va aflati in competitie? Notati totul pe hartie sau in minte si apoi va folositi de informatii? Tentatia este mare sa mai auzi un can-can, o barfa: ai putea folosi vestile pentru a scapa de “concurenta”. Dar rezultatul? (Caci totul trebuie judecat prin aceasta prisma, a consecintelor.) Si daca nu ma folosesc de nici unul dintre ponturile aflate printr-o “barfulita”, ce castig daca-mi umplu mintea cu relele pe care le savarsesc, sub renumele lor, bunul X si minunata Y?

De ce sa nu te amesteci cu un barfitor? Va spune si despre tine de rau, in loc sa te ajute sa depasesti momentul greu. Va inventa si despre tine cand nu-i vor mai placea ochii tai, asa cum si tu vei inventa despre el cand vei gasi pe cineva interesat de amanuntele picante ale vietii lui.

Cei care pun intrebarea: “Vrei sa-ti spun ceva despre... “ sunt mai de temut decat cei care va declara razboi caci a te uni cu barfitorii inseamna a deveni ca ei, a accepta sa te transformi intr-o masina de critica, in loc sa-ti vezi de treburile tale.
Un editor parisian, hotarat sa castige cu orice chip, a scris unuia dintre filozofii foarte cunoscuti, urmatoarele randuri: “ Am un numar foarte mare de istorii scandaloase despre dumneavoastra, dar nu le voi tipari, daca imi veti trimite prin curierul personal 100 de monezi de aur”! La aceasta, filozoful a raspuns: “Va multumesc din inima, domnule, pentru amabilitatea dumneavoastra, dar va pot spune ca posed si eu o colectie impresionanta de povestiri spectaculoase despre mine pe care vi le pot pune, cu placere, la dispozitie pentru 50 de piese de aur”! Oare ce l-a indemnat pe filozof sa fie atat de senin?
Linistea omului care nu a avut valori in calauzirea pasilor in viata, dar acum le are si nu-i mai pasa de trecut? Linistea omului care a gresit, dar si-a indepartat greselile? Lucrul acesta nu mai conteaza. Important este ca barfa nu si-a atins telul de a distruge renumele cuiva.

Evitati relatiile stranse cu oameni care vorbesc despre altii, indiferent cat de bine intentionati vor sa para.

“Doamne, scapa-mi sufletul de buza mincinoasa si de limba inselatoare.” Psalmul 120.2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu