vineri, 27 martie 2009

parintii ...

„Cinsteste pe tatal si pe mama ta, ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.” (Exod 20,12)



Un batranel locuia cu fiul, nora si nepotul sau. Mainile ii tremurau, vederea ii era incetosata, iar mersul clatinat. Toata familia manca de obicei impreuna. Dar bunicul manca foarte greu, din cauza mainilor tremurande si a vederii slabe. Mazarea se rostogolea adesea pe podea, iar cand apuca paharul, laptele se imprastia pe masa. Atunci fiul si nora i-au pus o masa in coltul camerei, unde bunicul putea manca singur, in timp ce familia se bucura de bucatele de pe masa. De cand bunicul sparsese o farfurie, mancarea ii era servita intr-un castron de lemn. Uneori puteai vedea lacrimi in ochii batranului. Singurele cuvinte care ii erau adresate erau scurte avertizari atunci cand scapa furculita sau mancarea. Nepotelul de patru anisori privea totul in tacere. Intr-o seara, inainte de cina, tatal a observat ca baietelul se juca cu niste bucati de lemn pe care le zgaria.
- Ce construiesti tu acolo, micutul meu?
- Fac un vas mic pentru tine si mama, ca sa mancati in el atunci cand am sa cresc, a raspuns cu blandete copilul, dupa care s-a intors la munca sa. In acea seara, sotul a luat de mana bunicul si l-a condus la masa familiei. De atunci, a mancat de fiecare data cu familia si nimeni nu mai spunea nimic cand cadea pe jos o furculita, cand laptele se imprastia pe masa, murdarind fata de masa.

Fa astazi un gest prin care sa le arati parintilor tai ca ii pretuiesti.

„Respecta-i pe cei in varsta, gandindu-te ca in curand vei fi si tu unul dintre ei.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu