joi, 26 martie 2009

„Iata omul !"


„Isus a iesit deci afara, purtand cununa de spini si haina de purpura.
`Iata omul!` le-a zis Pilat.” (Ioan 19,5)



Isus purta inca haina purpurie pe care I-o daduse Irod. Un soldat roman a adus o coroana de spini si I-a pus pe cap, impingand-o fortat pe frunte. Dupa ce I-au asezat o trestie in mana, soldatii L-au scos inaintea multimii. Ei faceau aceasta ca sa-si bata joc de iudei. Din cand in cand, cate o mana nelegiuita smulgea trestia ce-I fusese asezata in mana si lovea cu ea coroana de spini de pe fruntea Sa, facand ca spinii sa se infiga in tamplele Sale, ceea ce facea ca sangele sa se prelinga pe fata si pe barba Sa. Aducandu-l pe Baraba, Pilat i-a prezentat pe cei doi barbati unul langa celalalt si apoi, aratand spre Isus a anuntat solemn: „Iata, Il dau in mainile voastre, ca sa stiti ca eu nu gasesc nici o vina in El”.
Fiul lui Dumnezeu statea acolo, purtand haina batjocurii si cununa de spini. Dezgolit pana la brau, spatele Sau arata dungile lungi si nemiloase ale loviturilor de bici, din care sangele curgea din belsug. Fata Sa era patata de sange si avea intiparite pe ea urmele istovirii si ale durerii; dar niciodata ea nu fusese mai frumoasa ca acum. Infatisarea fetei Mantuitorului n-a fost desfigurata, pe cand Se afla inaintea vrajmasilor Sai. Fiecare trasatura a fetei exprima bunatate si resemnare, precum si mila cea mai gingasa pentru cruzii Sai vrajmasi... Unii dintre cei care priveau scena plangeau. Privind la Domnul Hristos, inimile lor erau pline de simpatie pentru El. Chiar preotii si conducatorii erau convinsi de faptul ca El era exact ceea ce spunea ca este. Nu toti soldatii romani care Il inconjurau pe Domnul Hristos erau cu inima impietrita; unii dintre ei cautau cu staruinta sa gaseasca o dovada ca El nu este un criminal sau o persoana periculoasa. Din cand in cand, ei se intorceau ca sa arunce o privire plina de dispret asupra lui Baraba.
Pilat era uluit de faptul ca multimea nu arata nici un pic de simpatie fata de acest Om nevinovat. Daca ochii sai ar fi fost deschisi sa vada lupta dintre bine si rau, el ar fi vazut ca Satana era acela care conducea multimea cea cruda in comportarea ei abuziva fata de Mantuitorul.
„Iata omul!” era un mare adevar, pe care Pilat l-a proclamat fara sa-si dea seama, pentru ca Cel dinaintea lui, Cuvantul vesnic, devenise om. El era, intr-adevar, Fiul omului, dar si Fiul lui Dumnezeu. Intruparea si moartea Sa au castigat, pentru noi, mantuirea vesnica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu